fbpx

BELANGRIJK NIEUWS: Studiekosten vanaf 2022 niet meer aftrekbaar!

2021 is het laatste jaar om nog met de huidige aantrekkelijke belasting aftrek te studeren. Vanaf 2022 gaat deze regeling veranderen.

Overweeg je om een ‘dure’ studie of opleiding te gaan volgen?

Ben je van plan om binnen de komende twee jaar een studie te starten of af te ronden? Vanaf 1 januari 2022 zijn de kosten hiervan niet meer aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Om toch de studiekosten af te kunnen trekken van een studie die je gaat volgen in 2022, is het aan te raden de kosten vooruit te betalen in 2021. Zo kan je de studiekosten die betaald zijn in 2021, maar betrekking hebben op 2022, toch aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting van 2021. Het is hiervoor namelijk van belang wanneer de kosten zijn betaald, en niet wanneer de studie aanvangt.

Geldt dit ook voor ondernemers?
Studiekosten opgeven als bedrijfskosten voor je onderneming blijft vooralsnog wel mogelijk. Het is dan wel belangrijk dat je de studie volgt voor je bedrijf, voor nieuwe ontwikkelingen of om je kennis op peil te houden. De btw die je verschuldigd bent over het studie- en/of boekengeld mag je terug vragen.

Studiekostenregeling voor 2020 en 2021
Je kunt studiekosten aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt zowel voor een voltijd opleiding, een deeltijd opleiding of een studie voor je werk. Je moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je hebt geen recht op studiefinanciering
  • De opleiding is voor je (toekomstige) beroep
  • Alleen de noodzakelijke kosten zoals les-, examengeld en leermiddelen zijn aftrekbaar in het jaar van betalen

Er geldt een drempel van € 250,- en je mag maximaal € 15.000,- per jaar aftrekken. Kosten voor je laptop, printer, inrichting van je werkkamer en reiskosten zijn niet aftrekbaar

Meer informatie over het aftrekken van studiekosten

Wat kunnen we verwachten vanaf 2022?
Het kabinet werkt aan een regeling voor een algemeen leer- en ontwikkelbudget, het ‘STAP-budget’. Dit geeft je de (financiële) mogelijkheid om stappen te zetten in je ontwikkeling om duurzaam inzetbaar te blijven. Wat helpt om op een gezonde manier je pensioenleeftijd te halen. Het STAP-budget is maximaal € 1.000,- (incl. BTW). Als de kosten van een scholingsactiviteit hoger zijn, betaal je de rest zelf. Dus als je een duurdere studie gaat doen is het verstandig om nog mee te gaan in de huidige regeling.

 

Bronnen: www.nn.nl  /  www.mondtadviesgroep.nl

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×