fbpx

Module • 25 ECT

Therapeutische Vaardigheden bij Dementie

Gevoelsmatig is iemand met dementie vaak nog heel goed te bereiken. Je moet alleen weten hoe. De familie staat er niet meer alleen voor. Deze module leer je zowel de familie als de patiënt te steunen. Nieuwe startdata worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.

“Van een zelfstandig functionerend mens dat eigen beslissingen en keuzes maakt, wordt je wereld afgebroken. Je raakt in de war en wordt niet meer serieus genomen. Je kunt je niet meer uiten zoals vroeger en langzaam sluit de buitenwereld zich als een cocon om je heen.”

Dementie

Dementie kan ons allemaal overkomen, niemand uitgezonderd… Volgens de statistieken krijgt zelfs één op de vijf mensen ermee te maken. En je hoeft er niet eens oud voor te zijn. Zelfs jongere mensen kunnen aan dementie lijden. Sluipend of herkenbaar, afhankelijk van de fase waarin je terecht komt. De familie/omgeving wil graag van betekenis en tot steun zijn. Maar hoe moeilijk wordt dat voor hen als ze nog maar amper herkend worden? Of als het karakter van de persoon met dementie ingrijpend verandert? Men lijkt van elkaar te vervreemden, maar vergis je niet! Gevoelsmatig is iemand met dementie vaak nog heel goed te bereiken. Je moet alleen weten hoe. De familie en/of mantelzorger staat er niet meer alleen voor. Met de module Therapeutische Vaardigheden bij Dementie leer je zowel de familie als patiënt te ondersteunen.

Wat kun je met Therapeutische Vaardigheden bij Dementie?

Je leert hoe de patiënt te bereiken is en hoe de omgeving/familie dit ook weer van jou kan leren. Je ontwikkelt op maat gemaakte programma’s voor verschillende patiënten, zodat deze optimaal aansluiten en hen geluksmomenten laten beleven Je begeleidt familie/mantelzorgers, zodat men weet hoe met deze veranderende situatie om te gaan, wat te zeggen en wat beter niet, zodat men weer contact met elkaar kan krijgen en er voor iedereen weer geluksmomenten mogelijk zijn. Je geeft familie/mantelzorgers de tools om buiten jouw consulten dagelijks door te gaan met het speciaal gemaakte programma Je komt bij de nog thuiswonende dementiepatiënt (één-op-één-consult) aan huis. Je hebt dus geen praktijkruimte nodig. Je komt bij zorginstellingen en werkt daar via één-op-één-consulten of in groepsverband met mensen met dementie en/of hun familie/verzorgden.

“Laat degene met dementie niet nóg eenzamer worden.
Blijf van ze houden, want van binnen zijn ze nog steeds dezelfde, geliefde persoon.”

De opleiding

De module Therapeutische Vaardigheden bij Dementie is speciaal ontwikkeld voor therapeuten/zorgverleners die het leven van iemand met dementie én hun omgeving willen ver-lichten. De wetenschap bewijst dat het mogelijk is om de levenskwaliteit van iemand met dementie (afhankelijk van hun toestand) te verbeteren, ondanks hun afnemende cognitieve vermogen. Er zijn zoveel mogelijkheden om contact te maken en geluksmomenten te creëren bij mensen met dementie.

Deze waardevolle kennis willen we heel graag met je delen.

Je maakt tijdens de opleiding kennis met de nieuwste inzichten op het gebied van dementie en leert wat je beter wel of niet kunt zeggen of doen. Je leert niet alleen de patiënt zelf te ondersteunen, maar ook hoe je je kunt openstellen voor familie. Veel mensen met dementie verblijven in een zorgcentrum, maar steeds vaker worden zij thuis verzorgd (met name in het beginstadium). Door middel van praktische oefeningen, speciale routes, het inzetten van muziek (je hoeft zelf absoluut niet muzikaal te zijn!) en communiceren met familie en zorgverleners leer je een op maat gemaakt behandelplan te creëren voor elke unieke persoon met dementie.

Voor wie is deze opleiding?

  • Je bent therapeut (of in opleiding) en wilt je praktijk uitbreiden en/of starten met deze unieke werkwijze.
  • Je wilt je cliëntenkring niet alleen uitbreiden met patiënten, maar ook met hun partners/familie/naasten.
  • Je wilt mensen met dementie helpen die met behulp van mantelzorg nog thuis wonen of verblijven in een zorgcentrum. In beide gevallen ga je dus naar de cliënten toe als ambulant therapeut.

Accreditatie

Deze opleiding is geaccrediteerd door de volgende beroepsverenigingen: VIV • VVET • VBAG, voor 25 ECT’s

Accreditatie

Onze Combi-opleiding en de afzonderlijke opleidingen Psychosociale Basiskennis en Medische Basiskennis zijn geaccrediteerd door CPION. Zij hebben onze opleidingen getoetst op de PLATO-eindtermen. Zo heb je de garantie dat je de vereiste diploma’s in huis hebt.

Accreditatie

Welke studiematerialen heb je nodig voor het volgen van de Module Therapeutische Vaardigheden bij Dementie

Via de onderstaande knop kun je alle benodigde studieboeken aanschaffen die van toepassing zijn voor jouw opleiding. Alles staat in één overzicht bij elkaar om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

“Ik ben zeer positief over de Energieschool en de leerkrachten zeer professioneel les geven.”

Tom Lueb

“Ik ervaar de Energieschool als studentvriendelijk, persoonlijk en flexibel. ”

Marleen van Ras

“Doordat ik online de les kon volgen, heb ik echt optimaal en geboeid kunnen leren!”

Natasja

“Dankzij deze opleiding heb ik mijn kennis op een prettige manier kunnen uitbreiden...”

Christian Hermans

“...zonder problemen aansluiten bij de beroepsvereniging.”

Sandra Poels

“Het is een manier om echt stress-vrij te studeren...”

Christel Polderman
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×