fbpx

Therapeutische Houding • 60,5 ECT's

De toekomst van de professionele therapeut!

De ontwikkeling naar professionalisering van het beroep van een therapeut is in volle gang en zal met behoud van de eigenheid van het beroep in de toekomst nog onverminderd doorgaan. Door deze professionaliseringen zullen therapeuten steeds vaker voorbeeldfuncties gaan vervullen in de ontwikkeling van hun beroep, specialisatie en de integratieve zorg in het bijzonder.

Waarom is de opleiding Therapeutische Houding zo belangrijk?

De mondigheid en kennis van cliënten neemt steeds verder toe. Cliënten komen vaak zelf met ideeën over hypothesevorming of diagnostiek en behandeling, opgedaan via internet. Voor de therapeut is het een belangrijke taak om, op basis van de eigen deskundigheid, samen met de cliënt de validiteit van de informatie te beoordelen. De therapeut van de toekomst zal steeds meer coachend en volgens wetenschappelijk onderbouwde effectieve methoden én op ervaring berustende behandelingen gaan werken.

Preventie wordt steeds belangrijker , ook bij de zorgverzekeraars voor vergoedingen. Zowel het voorkómen van aandoeningen door een gezonde(re) levensstijl als het voorkómen van complicaties en gevolgen van aandoeningen vraagt een specifieke bekwaamheid in de preventieve zorg. Therapeuten in de eerste lijn gaan een grotere rol spelen bij de bevordering van zelfmanagement en gezond gedrag en bij de vroege signalering van verdergaande ziekteprocessen.

Daarnaast leidt toename van het aantal ouderen door de vergrijzing tot een toename in co morbiditeit/ multi morbiditeit. Dit vereist complexere zorg van hoger opgeleide professionals.

Kortom, wil je als therapeut blijven voldoen aan de steeds hoger gestelde eisen van instanties om de welverdiende erkenning als therapeut te waarborgen, dan is het van belang om je als professionele therapeut te positioneren in de zorg.

Geaccrediteerde opleiding Therapeutische Houding

De Energieschool biedt de mogelijkheid om de erkende opleiding Therapeutische Houding te volgen, naast de erkende beroepsopleidingen medische- en/of psychosociale basiskennis .

Inhoud opleiding

In de geaccrediteerde opleiding Therapeutische Houding (60,5 ECT’s) van de Energieschool zijn de volgende beroepscompetentieprofielen opgenomen:

  • De therapeut als Communicator (Communiceren, informeren, integriteit)
  • De therapeut als Samenwerker (Samenwerken, coachen)
  • De therapeut als Reflectieve professional (Interactief leervermogen, inspireren, zelfontwikkeling)
  • De therapeut als Organisator (Ondernemerschap, organiseren)
  • De therapeut als Professional (en kwaliteitsbevorderaar)

Al deze onderwerpen komen gedurende 20 (online-) lesdagen aan de orde op de welbekende en hooggewaardeerde Energieschool-methode:

“Stressvrij studeren volgens de methode Nieuwe Stijl”

Deze aantrekkelijke manier van studeren (en examineren) betekent: praktisch, praktijkgericht, doeltreffend en vooruitziend.

Voldoe je aan de kwaliteitseisen?

Een kwaliteitstherapeut is (wordt) lid van een erkende beroepsvereniging. De kwaliteitseisen om hier lid van te zijn houden o.a. in dat je voldoet aan de gestelde vereiste scholing met bijbehorende ECT’s. Dit betekent dat:

  • Je een 3 tot 4 jarige opleiding hebt gevolgd op HBO-niveau die alle aspecten van het therapie-vak omvat en waarin aantoonbaar sprake is geweest van een vormingsproces tot therapeut.
  • Een erkend diploma Medische- en/of Psychosociale Basiskennis hebt volgens de Plato eindtermen.

Tip: Belastingaftrek studiekosten tot en met 2021

2021 is het laatste jaar om nog met de huidige aantrekkelijke belasting aftrek te studeren. Vanaf 2022 gaat deze regeling veranderen.

Ben je van plan om binnen de komende twee jaar een studie te starten of af te ronden? Vanaf 1 januari 2022 zijn de kosten hiervan niet meer aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Om toch de studiekosten af te kunnen trekken van een studie die je gaat volgen in 2022, is het aan te raden de kosten vooruit te betalen in 2021. Zo kan je de studiekosten die betaald zijn in 2021, maar betrekking hebben op 2022, toch aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting van 2021. Het gaat erom wanneer de kosten zijn betaald, niet wanneer de studie begint.

Accreditatie

Deze opleiding is geaccrediteerd door de volgende beroepsvereniging: KTNO – Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen: 60,5 ECT’s

Corona-maatregelen

In verband met de coronacrisis vinden alle lessen van de Energieschool online plaats. Mocht het in de loop van 2021 mogelijk worden om weer op locatie les te verzorgen, wordt studenten de mogelijkheid gegeven om vanuit huis via internet mee te doen, mochten zij deze voorkeur hebben.

 

 

 

Accreditatie

Onze Combi-opleiding en de afzonderlijke opleidingen Psychosociale Basiskennis en Medische Basiskennis zijn geaccrediteerd door CPION. Zij hebben onze opleidingen getoetst op de PLATO-eindtermen. Zo heb je de garantie dat je de vereiste diploma’s in huis hebt.

Accreditatie

Inhoud van de opleiding Therapeutische Houding

Onderstaande onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding Therapeutische Houding van de Energieschool

Therapeutisch proces

Communicatie

Samenwerking

Organisatie en deskundigheid

Onderneming

Professional

Onderneming en organisatie

Organisator / Samenwerking

Reflectieve Professional

Kwaliteitsbevorderaar

Onderzoek en interpretatie

Integraal therapeutschap

Welke studiematerialen heb je nodig voor het volgen van de opleiding Therapeutische Houding?

Deze informatie volgt later.

“Doordat ik online de les kon volgen, heb ik echt optimaal en geboeid kunnen leren!”

Natasja

“Dankzij deze opleiding heb ik mijn kennis op een prettige manier kunnen uitbreiden...”

Christian Hermans

“...zonder problemen aansluiten bij de beroepsvereniging.”

Sandra Poels

“Het is een manier om echt stress-vrij te studeren...”

Christel Polderman

“Ik ervaar de Energieschool als studentvriendelijk, persoonlijk en flexibel. ”

Marleen van Ras

“Ik ben zeer positief over de Energieschool en de leerkrachten zeer professioneel les geven.”

Tom Lueb
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×