Nascholing MBK of PSBK • 0,5 ECT • 21 Mei 2021

Het ontstaan van ziekte

Lichamelijke processen, zoals ademhaling en hartslag, worden vooral door ons onderbewustzijn aangestuurd en amper door bewuste keuzes die we maken. Hierdoor verzekert het onderbewustzijn ons ervan dat we blijven leven.

Nascholing over het ontstaan van ziekte

Echter, de manier waarop dit gebeurt is ondergeschikt aan het overleven zelf. Zo kan het zijn dat patronen uit het verleden (trauma’s, shock) zich herhalen, terwijl je rationeel wellicht andere keuzes zou maken.

Verschillende persoonlijkheidstypen oefenen druk op elkaar uit en kunnen allerlei ziekten veroorzaken (fibromyalgie, burn-out, verzwakt immuunsysteem).

Druk van binnenuit

De grootste druk die we ervaren, komt van binnenuit en niet vanuit onze omgeving. Wanneer er in jongere jaren sprake was van langdurige en aanhoudende druk, kunnen overlevingspatronen zich dermate eigen zijn gemaakt, dat je persoonlijkheid geen onderscheid meer maakt tussen vroeger en nu. De overtuigingen uit het (epi-genetische) verleden zijn de overtuigingen van je huidige ‘ikjes’ geworden. Deze ‘ikjes’ leven letterlijk vanuit de aansturing vanuit het verleden. Deze kernovertuigingen, jouw leugens, zijn plots de sterkste aansturing van je huidige leven!

De ruimte voor het Zelf staat daarmee continu onder druk. Het onbewuste houdt het valse leven in stand. De prijs die je daarvoor betaalt: niet langer zien wie je werkelijk bent.

Het kan zijn dat we in het verleden enorme stress hebben ervaren. Misschien zelf shocks die als onbeheersbaar worden bestempeld. De geest zal er zal er dan alles aan doen om dat deel, dat als onbeheersbaar werd ervaren, naar het diepste van ons onderbewustzijn te sturen. Dit kan de start betekenen van een somatische herstelperiode (lichamelijke uitziekperiode). Wat niet zomaar toegankelijk is voor het bewuste, lijkt soms wel gewist, en wordt indirect opgepakt

Deze nascholing is geaccrediteerd door de volgende beroepsverenigingen: CGO en KTNO voor 0,5 ECT’s. De student kan zelf bepalen of deze geldt als PSBK- of MBK-nascholing. Geef dit zelf door aan je beroepsvereniging of informeer bij hen naar de procedure.

Welke studiematerialen heb je nodig voor het volgen van de nascholing MBK of PSBK - Het ontstaan van ziekte

Voor deze nascholingsdag is het aanschaffen van studiematerialen niet noodzakelijk.

“Ik ben zeer positief over de Energieschool en de leerkrachten zeer professioneel les geven.”

Tom Lueb

“Ik ervaar de Energieschool als studentvriendelijk, persoonlijk en flexibel. ”

Marleen van Ras